Klenoty chorvatské kuchyně


Chorvatsko. Jeda z nejoblíbenějších zemí pro české turisty. Najdete tu krásná historická městečka, pláže, přírodu, národní parky a mnoho dalšího. Není divu, že počet turistů zde neustále stoupá a dokonce hodně lidí zkoumá nemovitosti na prodej Chorvatsko, aby si zde mohli zajet kdykoliv budou chtít. Ale co je na Chorvatsku ještě úžasné, je lokální kuchyně.

chorvatsko

Pokud byste měli označit jednu zahraniční kuchyni, která vám více chutná, je slavná nebo oblíbená po celém světě, asi by málokdo řekl právě Chorvatsko. Ale chorvatská kuchyně je vynikající a nabízí mnoho jídel.

Černé rizoto

Milovníci rýže a mořských plodů si naprosto zamilují tohle jídlo, které je známé po celém Chorvatsku. Černé rizoto se skládá z rýže, chobotniček, olivového oleje, hodně česneku, vína a také inkoustu ze sépie, která právě dodává rizotu onu černou barvu. Nelekněte se, když po konzumaci budou vaše zuby i rty černé! Výsledná chuť rizota ale rozhodně stojí za to.

Brodetto

Tradiční chorvatské jídlo, které má ale své kořeny v Itálii. Má základ u rybářů, kteří toto jídlo připravovali z nedokonalých rybích úlovků. Jedná se totiž o rybí guláš, který se skládá z ryb, mořských plodů, zeleniny a rajčatového základu. Dříve, a v některých případech i dnes, se do jídla přidává spoustu octa, aby déle vydrželo.

chorvatsko

Fritule

A teď pro změnu něco sladkého. Máte rádi české koblížky? Tak vás určitě nadchnou i tyto chorvatské! Mají ? více kulatý tvar a jejich složení se trochu liší region od regionu. Základem je ale vždy nadýchané smažené těsto, do kterého se někdy přidává vanilka, někdy žloutky, nikdy kandované ovoce, někdy nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, jindy zase rum.

Peka

Peka vlastně není tak úplně název pokrmu, ale spíše název nádobí, které se při jeho přípravě používá. Jedná se o jakousi kovou poklici, pomocí které se připravuje jídlo na žhavých uhlících. Na uhlíky e položí nádoba, do které se naskládá maso, brambory a zelenina, a to vše se zakryje pekou.